Start-upbolaget Curest har utvecklat ett digitalt hjälpmedel som ger fysioterapeuter nya möjligheter att rehabilitera i hemmet. Vi gjorde ett intressant besök hos dem för ett par veckor sedan och fick ta del av hur ny teknik kan kombineras med experters sakkunskap för att lösa gamla problem på ett nytt sätt.

Genom att kombinera VR-teknik med fysioterapeutens kunskap kan kunden göra de övningar som fysioterapeuten lagt upp i rehabprogrammet på ett roligt och stimulerande sätt samtidigt som man får mätbara data att bygga rehabplanen vidare på. Genom denna kombination har Curest lyckats förbättra så upp till 90 % av kunderna blir symptomfria jämfört med ca 15-20 % vid normal behandling. Lösningen ger kunden både vägledning genom övningarna såväl som direkt feedback på resultat. Än så länge ger hjälpmedlet möjlighet att hantera rehabbehov för huvud och nacke men man planerar att utöka möjligheterna till att fungera för hela kroppen.

Kunder är både privata rådgivare och regioner. Då det ofta är långa säljprocesser mot regioner valde Curest att starta igång egen verksamhet och har nu en helt digital praktik via webben där kunden genom ett videomöte med en fysioterapeut får en bedömning och plan. Sedan skickas VR-glasögonen hem till kunden och rehabiliteringen kan påbörjas. Förutom att denna behandlingsmetod har visat sig mycket mer effektiv när det kommer till resultat för kunden avseende deras symptom så är behandlingen också 2,5 ggr mer effektiv avseende nedlagd tid för terapeuten än i traditionell behandling och med en ökad kundnöjdhet.

Tack för ett givande besök Emil och Curest!

Med vid besöket var praoelev Sanna Wennerbrandt, Emil Lilja, Curest, Fredrik Hansson, kommunalråd Luleå kommun, Sara Json Lindmark, Luleå Science Park/Luleå Business Region,  Mattias Karvonen, Luleå kommun samt Johanna Fjällbad, Luleå Business Region.